placebo effect

onderzoek en experimenten

Voor nieuwe medicatie op de markt komt, wordt deze altijd uitvoerig getest.  Meestal gebeuren deze tests met 2 groepen proefpersonen: Groep 1 krijgt de medicatie, Groep 2 krijgt een ‘suikerpil’. Een suikertje in de vorm van een pil, die eigenlijk niet kan helpen.

De werkzaamheid van de medicatie is aangetoond wanneer er meer mensen in Groep 1 een effect ervaren, ten opzichte van Groep 2.

“Huh, zijn er dan ook mensen in Groep 2 die een effect ervaren?”

Jawel, en dat effect noemt men het ‘placebo-effect’. Alleen al door een (suiker)pilletje te nemen voelen deze mensen zich beter, of verdwijnt hun probleem. Door te denken dat ze geholpen werden, zijn ze geholpen. Zo krachtig is ons brein!

En daar komen wij op het speelveld. Je kunt niet anders dan die feiten onder ogen zien: lichaam en geest zijn een. En samen zeer sterk. 

Proefondervindelijk zien we hoe krachtig ons brein is. Telkens opnieuw. We creëren er concepten voor, optimaliseren onze methodes, maar exact uitleggen hoe dit allemaal werkt? Dat is misschien iets wat we nooit zullen kunnen.

Laat ons met een open blik kijken naar wat we nog niet begrijpen. Het zijn deze vragen die ons drijven naar meer onderzoek, meer experimenten en meer antwoorden. Dit is onze zoektocht. En we nodigen jou uit om deel te nemen!

Over Glenn

De crash, de vraag en de zoektocht

In m'n studententijd startte ik m'n eerste bedrijfje, een evenementenbureau. Succesvol en vol energie organiseerde ik meerdere events, tot 1 mislukking waardoor ik op m'n 22ste een burn-out kreeg en m’n zelfbeeld een ferme deuk kreeg. 

De 10 jaar daarna waren voor mij vooral een zoektocht naar een nieuwe, waardevolle missie. Als ondernemer en digital marketing strateeg hielp ik fier andere ondernemingen groeien. Ik wou een gedreven team uitbouwen, een impact maken. Maar het klopte niet. Vermoeidheid was m'n rode draad.

We worden groot gebracht met de illusie dat ‘als je ergens wilt geraken, je ervoor moet vechten’. Natuurlijk zit daar een bron van waarheid in. Het is het telkens opnieuw opstaan van een kind dat het doet leren en groeien. Maar, een kind zal niet leren lopen onder druk, omdat ‘het moet’. Het is een natuurlijk proces, vooruit gestuwd door de drang naar persoonlijke groei.

In 2015 begon ik opleidingen te volgen, zonder plan, puur uit passie… Persoonlijke groei. Ik keek wie de keynote sprekers waren op congressen en van hen wou ik leren. Zo volgde ik opleidingen van de besten in hun vakgebied, uit de USA, UK, Nederland, België, Denemarken, Polen, ...

De vraag die me vooral bezighield was: "van waar komt die vermoeidheid die me zo belemmert?”. Van bloedonderzoeken en voedingssupplementen tot zowat elke vorm van (psycho)therapie en ontspanning, zowel traditioneel als ‘alternatief’. Zowat alles heb ik uitgetest om m'n ‘energie van vroeger' terug te vinden. En omdat ik het enorm spannend en interessant vond. 

Het heeft me enkele jaren en talloze opleidingen gekost om het te snappen. En het is zo eenvoudig. Er zijn dingen die je energie kosten, en er zijn dingen die je energie geven. Voor elke mens zijn die anders. En ik zat in een situatie die me vooral energie kostte, met de illusie ergens te geraken die me heel wat energie zou opleveren. Er zou nooit voldoende energie zijn om daar ooit te geraken.

M'n intuïtie is de gids van m'n leven geworden. Simpelweg omdat alle overwegingen onbewust al gebeurd zijn en het een 'waste of time' is die eerst allemaal te willen snappen. 

SO SIMPLE, YET SO COMPLICATED

Een vaak gehoorde opdracht is: "Maak een lijstje van energiebronnen en -vreters. En verander je levensstijl." Kan ik jaren werk, het opbouwen van een onderneming, zomaar loslaten? Tientallen klanten, 9 medewerkers die op me rekenen…

Lijstjes maken is makkelijk, ze omzetten in een nieuwe realiteit niet. Het kost jaren, bakken energie en wilskracht om de wereld die je kent los te laten en een onzekere wereld in te slaan op basis van je lijstje. Het voelt zo moeilijk aan… En je hebt energie nodig om dit te realiseren. De drempel is groot. 

Het 'weten wat ik moest doen' was duidelijk niet voldoende. Ik moest het voelen. Alleen was de vraag... hoe?

BACK TO... MY NATURE

Ken je het gevoel wanneer ‘de beslissing die je gaat maken de juiste is'? Dàt gevoel, die klik, is het verschil tussen iemand die vol goesting, vol passie voor iets gaat en succesvol is, en iemand die vecht om 'iets' te bereiken, maar het nooit bereikt. Op dat moment wordt onzekerheid vervangen door vertrouwen. Angst door drijfkracht.

Die klik kreeg ik toen ik tijdens een opleiding leerde hoe je het onbewuste deel van je brein kon 'herprogrammeren'. Alles viel plots op z'n plaats.

De dagen na mijn ‘klik’ voelde ik dat ik beslissingen nam die ik daarvoor nooit zou genomen hebben. Andere prioriteiten kregen voorrang. Het ging allemaal niet vanzelf, maar veel sneller dan ik voor mogelijk hield.

Wat een last viel er van mijn schouders. Ik begon terug te dromen. Energie begon terug te vloeien. Ik had mezelf teruggevonden... terug naar mijn natuur. En het zaadje was geplant.

 

Glenn Jones

Ik heb er mijn missie van gemaakt de levenskwaliteit van zoveel mogelijk mensen drastisch op te krikken, op de meest snelle en pijnloze manier.