De 8 meest voorkomende fobieën

fobie spinnen arachnofibie

Arachnofobie

De meest voorkomende fobie ter wereld is die voor het zien of zelfs gewoon inbeelden van spinnen of spinachtigen. 

sociale fobie

Sociale fobie

Angst om te trillen, plassen of blozen als gevolg van de angst om commentaar te krijgen of te worden uitgelachen of afgewezen.

fobie angst vliegtuig areofobie

Aerofobie

Vliegangst wordt meestal veroorzaakt door extreme turbulentie of het zien van een paniekaanval tijdens een vliegreis.

agorafobia

Agorafobie

De angst om niet te kunnen ontsnappen op openbare plaatsen die ze niet goed kennen. Soms hebben mensen angst om de angst te ervaren, wat zich uit in paniekaanvallen.

claustrofobie

Claustrofobie

De angst niet te kunnen ontsnappen uit kleine ruimtes kan zorgen dat mensen paniek of juist ‘bevriezend gedrag’ vertonen. Dit uit zich vaak in het zoeken naar 'uitgangen'.

hoogtevrees

Acrofobie

Hoogtevrees uit zich in 2 vormen. Geen vertrouwen hebben in de constructie waarop men staat of het puur zien van dieptes.

EMETOFOBIE

Emetofobie

Deze fobie wordt herkent als de angst om te braken. Dit uit zich in het doorlopend controleren van de houdbaarheidsdatum, smetvrees, mijden van dronken mensen, ...

necrofobie angst dood

Necrofobie

Bang zijn voor het sterven. Het idee van de eigen dood boezemt ongekende angst in. Alsook het zien van dode mensen en dieren.

 

 

angst fobie

Docu: Het fobie experiment

Er wordt geschat dat de helft van de bevolking op een bepaald moment last heeft van angsten voortvloeiend uit specifieke situaties. Bij 11 à 12% is de angst zelfs zo groot dat het een normaal leven onmogelijk maakt.

De oplossing bestaat er meestal in de confrontatie aan te gaan met je angst in een veilige omgeving. Geen evidente stap voor iemand die net van die angst af wil.

Glenn z'n methodes helpen mensen hun fobieën volledige los te laten. Meestal in 1 uur tijd. Zonder enige confrontatie met je fobie.

Via deze documentaire wil hij tonen aan het brede publiek hoe dit kan en uitzoeken of het mogelijk is op grote schaal. Lukt het om grote groepen mensen in 1 keer te helpen en zo een grote impact te hebben op onze samenleving?

ONTVANG DE DOCU GRATIS IN JE MAILBOX BIJ DE LANCERING

Kan dit jou helpen?

Ben je gemotiveerd om je fobie of angst snel aan te pakken en heb je zin om deel uit te maken van deze documentaire? Inspireer anderen en stel je kandidaat!

Of liever persoonlijk (en anoniem) geholpen worden? Plan dan hier een afspraak!

Glenn's visie op fobieën

Angst speelt een belangrijke rol in ons leven.  Je brein controleert elke microseconde in je leven of je veilig bent.

Stel dat je schrikt omdat je ouders schreeuwen om een spin. Op dat moment leert je brein dat een spin gevaarlijk is en verbindt ze neurologisch 'spin' met 'gevaarlijk'. Hoe meer dit zich herhaalt of hoe emotioneler de ervaring, hoe sterker je brein deze verbindingen maakt. Telkens je een gelijkaardige ervaring hebt, brengt je brein je in een optimale staat om te vluchten, vechten of bevriezen. Dit met de positieve intentie jou te beschermen. 

Maar soms staat je angst niet in verhouding tot het reëel gevaar. Als iets als levensbedreigend wordt herkent door je brein wordt een 'shortcut' gemaakt om zo snel mogelijk te reageren. Zo neemt je brein niet de tijd om zich af te vragen of de situatie echt wel zo gevaarlijk is. Daardoor kan een ervaring met bijvoorbeeld een agressieve hond ervoor zorgen dat alle honden gevaarlijk lijken. 

Als een fobie op een bepaalt moment je vrijheid ondermijnt, dan wordt het tijd om die verbinding in je brein eenvoudigweg door te 'knippen'.

Het is prachtig om te zien dat, als ik mensen na hun sessie vraag hun angst te voelen, ze zo hard proberen, maar het hen niet meer lukt. Simpelweg omdat die verbinding in hun brein niet meer bestaat. 

Hoe gaat Glenn te werk?

Glenn werkt graag in 4 stappen. In een eerste stap geeft hij je tools zodat je altijd en overal meer controle kunt krijgen over angst en stress. Dit alleen al is zeer krachtig. 

In een tweede stap focust hij op het weghalen van je fobie. Hij vraagt je onderbewustzijn om door alle herinneringen in je leven te gaan en daar, net zoals een zoekmachine, de oorspong te vinden van je fobie. Zodra die gevonden werd verwijdert je brein de verbinding tussen die ervaring en angst. Je hebt die ervaring immers overleeft en bent nu volledig veilig. Ook alle overblijvende verbindingen met gelijkaardige ervaringen later in je leven worden aangepakt. 

Als derde stap krijg je vanuit je onderbewustzijn inzichten in waarom je al die tijd met je fobie hebt gelopen, wat rust en acceptatie geeft. Je vraagt je brein sterke, positieve alternatieven te creëeren voor alle belemmerend emoties, fysieke uitingen van je fobie en gedrag.

Je hoeft in geen enkel geval de confrontatie aan te gaan met je fobie. Op het einde van de sessie kom je wel tot de conclusie... dat er geen fobie meer is. 

Je voelt je zo sterk dat de kans zeer groot is dat je het gewoon wilt testen. Dat kan bijvoorbeeld via virtuele realiteit (VR). Als je zintuigen iets waarnemen kan je brein niet merken of het echt is of virtueel. Deze ongelofelijke ervaring geeft je de volste overtuiging dat je fobie verleden tijd is.

IK ZEI M'N
FOBIE
vaarwel 

M'n man houdt van bergbeklimmen, een sport die volledig buiten m'n bereik lag. Alleen al een klimgordel aandoen deed me helemaal verstijven. Ik had niet zoveel verwachtingen van de sessie met Glenn, het resultaat nadien had ik echt niet verwacht. Nu klim ik met m'n man mee. En ik geniet zelfs van de spanning en het avontuur. 

Hoogtevrees
Paulien E.

Vroeger had ik de gewoonte 's avonds onze slaapkamer te checken op spinnen. De kelder ingaan was met een klein hartje, ingetrokken hoofd en een sterke alertheid. Na 40 minuten met Glenn ging ik doodgewoon een schapenhok binnen, zonder enige vorm van angst. Ik raakte zelf de 'spinnennestjes' aan om te kijken of er zich een spin in verborg. Mijn angst voor spinnen is gewoon weg.

Angst voor spinnen
Dieter D.

Honden en ik gaan niet goed samen. Vrij vervelend aangezien mijn schoonouders een grote hond hebben. Elk bezoek ging gepaard met veel stress en angst. Ik merk dat m'n dochtertje dit ook overneemt. Nu verlopen de bezoeken stukken aangenamer. Een grote hondenliefhebber zal ik waarschijnlijk nooit worden. Zo heb ik nog steeds niet graag dat ze tegen me aanspringen. Maar ik heb geen schrik meer en dat is een wereld van verschil.

Angst voor honden
Tamara B.